El passat dilluns, 17 de febrer de 2020, es va celebrar la VII edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Aquest guardó, atorgat per Plataforma per la Llengua, té per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana. Per tant, el Premi és un reconeixement a persones o entitats que, per l’exemplaritat de la seva tasca en defensa de la llengua catalana, hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l’àmbit lingüístic català.

El VII Premi Martí Gasull el va rebre La Llibreria Catalana de Perpinyà. La Llibreria, fundada  el 1986,  és l’única de la Catalunya del Nord especialitzada en llibres en català  i de temàtica catalana. Els altres dos finalistes eren el portal de videojocs Gaming.cat i l’Amical Wikimedia, l’entitat sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia en català. D’altra banda, la filòloga, mestra i activista Teresa Casals va rebre el Premi Especial del Jurat, per la seva trajectòria i la seva tasca a favor la immersió lingüística a les escoles, així com la seva defensa de l’escola i la universitat en català. 

La gala va ser tot un goig. Vam compartir el nostre amor per la llengua i el gust (i la necessitat) per l’activisme lingüístic; vam recordar Martí Gasull i Ovidi Montllor; vam repassar tots els atacs que ha rebut el català en els últims anys a tots els territoris de parla catalana (que no són pocs) i també vam rememorar com ens n’hem defensat; vam parlar del maltractament que ha rebut l’Anna Erra; vam defensar la campanya “No em giris la llengua”; el Pau Vidal ens va ensenyar què és el pambcatalanisme; vam menjar pa amb tomàquet (o tomàtic, domàtiga, pomata… com vulgueu); vam repassar els objectius de la campanya “Som 10 milions”; vam llegir una carta enviada pel Jordi Cuixart des de la presó; vam poder veure Carles Puigdemont en videoconferència; vam cantar, vam riure i ens vam emocionar.

En definitiva, va ser una vetllada fantàstica i plena d’emocions. Enhorabona a La Llibreria, i enhorabona també als altres finalistes, Gaming.cat i Amical Wikimedia.

Com veieu, no ens va faltar res. De coses, dic. De persones sí que ens en van mancar. Ens mancaven tots els presos polítics i els exiliats. Esperem veure-us aviat, lliures.