Téntol: nou programa d’IB3 sobre patrimoni lingüístic de les Balears

Ja heu vist Téntol? És el nou programa d’IB3 d’entreteniment i divulgació sobre el patrimoni lingüístic de les Illes Balears. En el programa es fa especial èmfasi en la genuïnitat i origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes. 

El programa compta amb un format multiplataforma, de manera que té una una versió per a IB3 Televisió (diumenges a les 21.30h) i una altra per a IB3 Ràdio (dimarts a les 18h). També el podeu veure i sentir a través d’Internet, accedint a la pàgina web.

El primer programa televisiu es va estrenar el passat diumenge dia 26 de gener i va versar sobre termes relacionats amb la música i els instruments, amb especial atenció als instruments autòctons. 

Van parlar de la ximbomba, l’espasí, el rabeu i la samfoina. Van cantar cançons traidicionals: na Catalina de plaça, tira-li cocetes en es davantal, anàrem a Sant Miquel, el cant de la Balanguera, les gloses, el jaleo… Van repassar algunes de les bandes de música antigues més conegudes: la banda den Punxes, la banda den Contreras, la banda del Cel, la banda de l’Infern… I van recordar figures tan emblemàtiques com la Sibil·la i el seu famós cant. Sabeu com comença? “Al jorn del judici parrà qui haurà fet servici”. Sí, sí, conserva paraules del català antic que ja no existeixen actualment! No és preciós?

A mi em va encantar!! ❤️ I vosaltres, us el perdreu?