Juan Uriagereka durant la seva ponència en la primera Carme Picallo Lecture.

El passat divendres 24 de gener, el Centre de Lingüística Teòrica (CLT) de la UAB va dedicar una conferència anual de lingüística a la memòria de la Dra. Carme Picallo. Les Conferències en memòria de Carme Picallo, iniciativa de la seva família, Pere Gascón i Guillem Gascón, en col·laboració amb els membres del CLT, permeten homenatjar la nostra col·lega, amiga i professora, i enfortir les relacions internacionals. Així doncs, el divendres es va celebrar la 1st Carme Picallo Annual Lecture.

La Dra. Anna Gavarró, actual directora del CLT, va inaugurar l’acte amb paraules d’agraïment per a tots els assistents. A continuació, la Dra. Gemma Rigau va dedicar unes paraules a la Carme, estimada amiga seva, i ens va recordar la gran vàlua de la Carme lingüista i professora, no sense abans esmentar algunes anècdotes sobre la seva vida. Resulta que la Carme anava per a filòsofa, però quan es dirigia a demanar informació sobre un doctorat en Filosofia, durant la seva estada als Estats Units, es va equivocar de botó a l’ascensor i va acabar al pis dels estudis en Lingüística. Com que la curiositat i les ganes de descobrir nous horitzons sempre van ser el seu motor vital, va acabar donant una oportunitat a allò de la lingüística, que es veu que li va semblar interessant. I és així com el món de la lingüística va guanyar, per casualitat i sense voler, una de les grans investigadores en teoria sintàctica dels nostres temps. Anècdotes que només una gran amiga com la Gemma Rigau podia saber i que va compartir amb tots nosaltres amb generositat i nostàlgia. Tot seguit, va presentar el Dr. Juan Uriagereka, catedràtic de la Universitat de Maryland i gran amic de la Carme Picallo.

Gemma Rigau durant el seu discurs en record de la Carme i la presentació del Juan Uriagereka.

Uriagereka ens va parlar del cas, amb una ponència titulada “¿Queda caso para el Caso?”, en què va reproduir algunes de les preguntes que ell i la Carme Picallo s’havien plantejat sobre el cas al llarg de molts anys, amb especial atenció al cas partitiu.

“I would like to argue that features for Case appear to be realized in the nominal and sentential arguments of all major categories.”

Carme Picallo: “A note on the Visibility Condition

En la conferència, Uriagereka va revisar el cas partitiu en moltes i diverses llengües (català, castellà, finès, basc, francès, etc.) i va esbossar algunes idees per a donar compte de les propietats, l’heterogeneïtat i el rendiment sintàctic d’aquest fenomen a partir d’una aproximació comparativa de les llengües romàniques i germàniques.

No voldria acabar sense recordar que, en honor de la Carme Picallo, el passat 4 d’octubre de 2019, el CLT ja havia celebrat un acte d’homenatge que va reunir la seva família, amics i col·legues, vinguts de diferents parts del país -i del món- per recordar-la. En aquest acte van intervenir el Dr. Ignacio Bosque, la Dra. Maria Lluïsa Hernanz i el doctorand de la Carme, Oriol Quintana. Van presentar diversos temes de recerca en lingüística teòrica, debats que havien tingut amb la Carme i algunes notes més nostàlgiques, en record de la seva vida i les seves fites personals i professionals. Dins d’aquest acte, vam inaugurar la placa en record de la Carme. Així, la sala de reunions del CLT (coneguda tradicionalment com la Sala T) ara es diu Seminari Carme Picallo i està presidida per la placa commemorativa.

Placa en record de la Carme Picallo. Universitat Autònoma de Barcelona.

Gràcies per tot, Carme. Et recordarem sempre.