Per novè any consecutiu, l’Institut Ramon Llull, conjuntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Xarxa Vives d’Universitats, va organitzar el “Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger”. El curs va tenir lloc els dies 14, 15 i 16 de desembre a Vinaròs i Morella, i us puc assegurar que va ser una passada!

D’una banda, el divendres vam poder assistir a les ponències de professors que es dediquen a l’ensenyament de la llengua catalana i a la recerca en l’àmbit de la didàctica i l’adquisició del llenguatge. Així, per exemple, vam poder sentir els professors Joan Borja (Universitat d’Alacant), Montserrat Vilà (Universitat Autònoma de Barcelona) i Llorenç Comajoan (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya). Ens van dedicar moltes paraules i reflexions inspiradores, però si n’hagués de triar una, us diria que ens van ensenyar que ser professor de català a l’estranger és difondre l’amor per la llengua i la cultura catalanes i contagiar els nostres estudiants amb la curiositat, l’admiració i el respecte d’aquell que rep, per primera vegada, el regal de descobrir la riquesa patrimonial dels Països Catalans.

El dissabte, en canvi, vam treballar en petits tallers conduïts per professors que eren o havien estat lectors de català a l’estranger. Júlia Llompart (Universitat Autònoma de Madrid), Aina Cendra (Universitat de Torí) i Marc Llaurador (Universitat Hebrea de Jerusalem) ens van introduir de ple en el món de la didàctica de la llengua i ens van mostrar estratègies per ensenyar català arreu del món. Ens van explicar la seva experiència com a lectors de català a l’estranger, ens van donar moltes idees sobre com dinamitzar l’ensenyament de la llengua i la cultura, i van contestar totes les nostres preguntes (que no van ser poques!). Els tallers es van desenvolupar d’una forma molt interactiva, de manera que vam poder compartir idees, desenvolupar petits projectes, viure de prop la il·lusió de la docència i posar-nos a la pell d’algú que s’immergeix en l’aventura d’ensenyar català a l’exterior. Va ser una jornada molt interessant d’intercanvi d’idees i experiències i, per sort, els professors ens van permetre, generosament, ser-ne els protagonistes.

Finalment, el diumenge vam poder passejar pels carrers i les places de Morella. Malgrat el fred, ens va encantar la ciutat, el seu paisatge i la seva gent.

Voldria donar les gràcies, especialment, a Ignasi Massaguer i a Isabel Salvador per tota la feina, il·lusió i afany que van posar perquè aquest curs fos un èxit i els assistents en poguéssim gaudir tant. Gràcies als professors, per venir (alguns de molt enfora) a compartir amb nosaltres la vostra experiència. I gràcies, finalment, a tots els assistents, ara ja amics, per fer que aquest cap de setmana fos tan enriquidor i divertit.

Moltes gràcies i fins aviat!